Kratka učenja

Ovdje možete pronaći kratka učenja koje smo objavljivali i nastavljamo objavljivati na našim društvenim mrežama kako biste mogli na jednom mjestu naći sve članke i učenja koja smo pripremili za vas. Među učenjima možete naći izdvojene članke od naših predavača i suradnika, izdvojene pojmove iz teološkog leksikona, serije učenja na određenu temu i još puno toga!

Pojedinačna učenja

Tumačenje knjige Otkrivenja u povijesti Crkve. Pročitajte ovo zanimljivo kratko učenje dr. sc. Ervina Budiselića o knjizi Otkrivenja.
Pročitajte detaljnije

Savez s Bogom. Savez kao pojam dio je društvene zbilje, koji je, povijesno gledajući, obilježio mnoge odnose. Uspostavljanjem Saveza, uspostavlja se odnos slobode u odlučnom hodu prema budućnosti.
Pročitajte detaljnije

Kakve veze ima kit s Uskrsom? Kakve veze kit ima s Uskrsom U današnje vrijeme Uskrs najčešće povezujemo sa šarenim uskršnjim jajima. U nastavku pročitajte s čim su rani kršćani povezivali Uskrs i što je simbolizirao kit.
Pročitajte detaljnije

Isus je bio učitelj, ali i rabin.  Isus je bio učitelj, ali i rabin. Što to znači za nas danas? Otkrijte neke od odgovora kroz seriju kratkih učenja ‘Isus učitelj, ali i rabin’ na tu temu dr. sc. Ervina Budiselića

 1. Kada kršćani počnu učiti od židova (1/6)
 2. Učeništvo iz židovske perspektive (2/6)
 3. Pregled židovskog obrazovnog sustava (3/6)
 4. Isusov model učeništva (4/6)
 5. Isus je poučavao kao rabin (5/6)
 6. Smjernice za danas (6/6)

Ja sam put, istina i život. Čitajući evanđelje po Ivanu možda ste primijetili da Isus sedam puta za sebe kaže „Ja sam…“ Od toga Isus koristi taj izraz dva puta za vrijeme Pashalne večere koja je opisana u Ivanu od 13. do 17. poglavlja. Pročitajte cijelo učenje dr. sc. Ervina Budiselića.
Pročitajte detaljnije

Kriza kao spas. Riječ kriza ne posjeduje osobito pozitivne aluzije. Obično je povezujemo s kaosom, zbrkom, stihijom, prijetnjom i propašću, a ne sa spasom. Ali kriza (gr. krisis – odluka, kušnja, rastavljanje) zapravo je prijelomna točka između spasa i propasti i u tom smislu je zapravo neutralna. Ona može biti prilika i mogućnost, ali i osuda i propast. Više saznajte u kratkim učenjima dr. sc. Berkovića.

 1. Kriza, ali i spasenje?
 2. Kriza, ali i spasenje u Bibliji (dio 1)
 3. Kriza, ali i spasenje u Bibliji (dio 2)

Gospodnja večera kao preslika Kristove žrtve: 1 Korinćanima 11, 17-34. Ovaj tekst govori o tome kakva bi Gospodnja večera trebala biti i retci iz 1 Korinćanima nam nude objašnjenje tradicije Gospodnje večere te navode njene implikacije za zajednicu vjernika
Pročitajte detaljnije

Tulum. Možemo li pojam tulum naći u Bibliji? Doslovno ne, ali u prenesenom smislu da! Kako? Saznajte u kratkom učenju dr. sc. Danijela Berkovića.
Pročitajte detaljnije

Standard kršćanskih brakova – Efežanima 5,21-33. U ovom zanimljivom se tumači odjeljak iz Poslanice Efežanima i analizira se paralela između odnosa bračnih parova i odnosa Krista i Crkve – Isusova djela za Crkvu postavljaju standarde za kršćanske bračne odnose.
Pročitajte detaljnije

Nomen est omen. Jeste li ikada razmišljali o značenju svog imena? U biblijsko vrijeme se smatralo da ime osobe značajno određuje njezine životne uspjehe ili neuspjehe. Počitajte više o ovoj zanimljivoj temi u kratkom učenju dr. sc. Danijela Berkovića.
Pročitajte detaljnije

Vjera koja mijenja Božju nakanu. Cijela Knjiga proroka Jone prožeta je pitanjem (ne)vjere i (ne)poslušnost Bogu kako vjernika (Jone) tako i nevjernika (mornara i Ninivljana). Nakon osobnog iskustva iz utrobe ribe je li Jona mogao drugačije promišljati i reagirati u odnosu na svoje poslanje?
Pročitajte detaljnije

Koja je glavna tema Knjige o Joni? U ovom kratkom učenju se razmatraju teme koje knjiga proroka Jone.
Pročitajte detaljnije

Isusov model učeništva. U ovom kratkom učenju dr. sc. Ervin Budiselić govori o tome da je Isus bio rabin (učitelj) i da je u njegovo vrijeme postojao razvijen sustav učeništva na čijem je temelju gradio svoju službu.
Pročitajte detaljnije

Svjetski dan mira. Isus se rodio u razdoblju mira u vrijeme cara Augusta, kojem se pripisuje “Pax Romana”, tj. uspostava Rimskog mira. Ali kakav mir Isus donosi u Novom zavjetu? Pročitajte ovo zanimljivo kratko učenje „Paradoks: Isus princ mira u vremenu Rimskog mira“, dr. sc. Ervina Budiselića.
Pročitajte detaljnije

Roš Hašana. Roš Hašana ili židovska Nova godina je doslovno „početak ili glava godine“ i spada u jesenske starozavjetne blagdane. Na taj se blagdan trubi u trube, pa odatle i drugi naziv za taj dan – Dan trublji. Ali što on znači za današnje kršćane? Pročitajte kratko učenje o Roš Hašani od dr. sc. Ervina Budiselića.
Pročitajte detaljnije

Pedesetnica. Blagdan Duhova ili Pedesetnica (grč. pentekostes) je blagdan koji se slavi kao sjećanje na silazak Svetoga Duha na prvu crkvu (Dj 2,1-41). Dogodio se na pedeseti dan nakon Pashe (Uskrsa). Duh se izlio na učenike te tako ispunjen Duhom Svetim Petar je propovijedao Isusa kao Mesiju i Spasitelja.
Pročitajte detaljnije

Sveti se ime tvoje. Molitva “Oče naš” je poznata molitva koja u sebi skriva veliku silu značenja. Pročitajte kratko učenje o retku iz molitve “Sveti se ime tvoje” Ervina Budiselića, mag. theol.
Pročitajte detaljnije

Izdvojeni članci i znanstveni radovi

Izdvajamo za vas zanimljive i poučne članke i znanstvene radove predavača Biblijskog instituta koji su objavljivani kroz godine u znanstvenom teološkom časopisu Kairosu te drugim časopisima i platformama. Vjerujemo da će vam ovi članci biti zanimljivi i poticajni!

Izdvojeni pojmovi iz Leksikona evanđeoskog kršćanstva

U pisanju članaka u Leksikonu evanđeoskog kršćanstva sudjelovali su autori različitih denominacija. Uredništvo poštuje i objavljuje njihove stavove i teološka opredjeljenja, čak i onda kad se teološki u potpunosti ne može složiti s njima. Članci odražavaju teološko opredjeljenje autora i ukazuju na bogatstvo različitosti teološkog promišljanja i prakse evanđeoskih kršćana u Hrvatskoj i u svijetu.

Izdavanjem Leksikona evanđeoskoga kršćanstva pružamo hrvatskoj javnosti temeljne informacije o evanđeoskom kršćanstvu u svijetu i u Hrvatskoj. Leksikon sadrži tristo osamdeset jedan članak i sedamdeset devet uputnica. U početku je za objavljivanje odabrano oko tisuću natuknica, ali je taj izbor zbog preobilnoga i dugotrajnog posla skraćen na objavljene članke, a preostali dio priprema se za drugo prošireno izdanje.

  Duhovne discipline

  Uvesti disciplinu u svoju duhovnu svakodnevnicu iznimno je važno za svakog vjernika. U stvari, važnost ovoga na istoj je razini kao važnost zdrave prehrane i tjelovježbe.

  Ovdje vam predstavljamo nekoliko različitih duhovnih disciplina i dajemo smjernice kako se u njima vježbati, u nadi da će poslužiti kao poticaj i ohrabrenje onima koji žele ojačati svoje „duhovne mišiće“ i rasti u spoznaji Boga.

  Čitati Bibliju s razumijevanjem

  Za čitanje Biblije s razumijevanjem potrebno je prije svega poznavati Bibliju te poznavati načine i tehnike kojima se biblijski autori koriste da nam prenesu svoju poruku. Nadamo sa da će vas ova serija od tri članka potaknuti da još više istražujete Bibliju!

  Adventski kristalići

  Došašće ili advent vrijeme je pripreme za Božić. U tom će smislu na našim stranicama ADVENTSKI KRISTALIĆI zaiskriti u predstojećim adventskim nedjeljama i pokušati donijeti nešto od blistavila radosti iščekivanja Kristova rođenja, genija Njegova utjelovljenja i nade Njegova povratka. Kroz nekoliko ćemo objava zaroniti u odabrane biblijske tekstove i pustiti da nas prožme uvid u stvarnost kakva je u Kristu. Autor: dr. sc. Dalia Matijević.