Izaberite jezik BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Čitati Bibliju s razumijevanjem (3)

Čitati Bibliju s razumijevanjem (3) - BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Kako tumačiti riječi duh i život?

dr. sc. Ervin Budiselić

 

U prethodna dva dijela rekli smo nešto o paralelizmima i poveznicama. To znanje sada ćemo staviti u praksu i pogledati kako nam poznavanje ovih dviju „tehnika“ pomaže u tumačenju Isusovih riječi.

U Ivan 6,63 Isus izjavljuje: „Riječi koje sam vam rekao jesu duh i život.“ Kako ovo razumijeti? Prvo bismo trebali istražiti postoje li možda neke poveznice s drugim biblijskim tekstovima koje mogu pomoći da shvatimo ove Isusove riječi. Naime, sjetimo se, Isus se kao temeljem svoga učenja koristio Starim zavjetom. Poveznicu je moguće prepoznati u recima iz Psalma 33,6:

„Jahvinom su riječju nebesa sazdana
i dahom usta njegovih sva vojska njihova.“

Pokušajmo ovdje uočiti paralelizam. Što prepoznajemo? Možemo prepoznati sinonimni paralelizam kojim se ista misao izriče drugim riječima. Naime, paralela postoji između izraza „riječi Jahvine“ i izraza „dah usta njegovih“ te pojmova „nebesa“ i „vojska“. Kod prve paralele primjećujemo da izraz „riječ Jahvina“ podrazumijeva isto što i izraz „dah ili duh usta njegovih“. Jahvine riječi zapravo su u neku ruku i njegov Duh. Imajući ovo na umu, kako zapravo možemo shvatiti Isusove riječi iz Ivana 6,63? Isus, dakle, povezujući „riječ“ i „duh“ s onime što govori, sasvim jasno, onima koji poznaju Stari zavjet, podastire još jednu implicitnu tvrdnju kojom daje naslutiti s kime se ustvari uspoređuje.

Za čitanje Biblije s razumijevanjem potrebno je prije svega poznavati Bibliju te poznavati načine i tehnike kojima se biblijski autori koriste da nam prenesu svoju poruku. Nadamo se da će vas ovaj kratki članak potaknuti da još više istražujete Bibliju, a pratite nas.

Ovi članci su samo mali dio onoga što se obraduje na tečaju Kako (ne) tumačiti Bibliju koju drži naš Ervin Budiselić. Pratite nas za početak online tečaja!

S pitanjima ili komentarima obratite nam se na bizg@bizg.hr.

 

Prethodno učenje