Zašto Bog dozvoljava zlo?

Zašto Bog dozvoljava zlo?

Vrlo praktično i vrlo teško pitanje… posebice za one koji se suočavaju sa zlom, nasiljem ili nepravdom. Pokušat ću dati odgovor na to pitanje tako što ću postaviti dva protupitanja. Prvo: predstavlja li sve što se događa na ovome svijetu izraz Božje volje? Naime, s obzirom na stav prema kojem je Bog sveprisutan i svemoguć, postoje kršćani koji smatraju da sve što se događa na ovome svijetu na neki način predstavlja izraz Božje volje, bilo da Bog aktivno sudjeluje u tome i nešto napravi bilo da pasivno dopusti da se nešto nekome dogodi. Za ovo drugo primjer može biti neka prometna nesreća: da je htio, Bog je to mogao spriječiti – on to nije napravio – dakle, očito postoji neki razlog zašto to nije napravio – ne možemo razumjeti i/ili pojasniti zašto, ali očito postoji neki dublji Božji plan u ovoj nesreći – ta je nesreća bila Božja volja.

Shvaćam zašto ovakav pristup zvuči privlačno nekim vjernicima, jer se svako zlo, koliko god strašno i nerazumljivo, može zapakirati pod etiketom „čudesnih i nerazumljivih Božjih putova“, no skrećem pažnju na sljedeće: molitvom „Oče naš“ Isus uči svoje učenike da mole „Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji!“ (Matej 6,10). Samo ovaj redak te molitve pokazuje nam da nas Isus uči kako treba moliti da se Božje kraljevstvo/volja ostvari na ovome svijetu, što pretpostavlja da sve što se događa pod suncem ne predstavlja izraz Božje volje.

Ovo istovremeno ne negira Božju moć, suverenost, kontrolu ili autoritet, već nam ukazuje na jednu drugu istinu: Bog dopušta postojanje svijeta u kojem se njegova volja ne vrši uvijek. Budući da je to tako, nije valjan prigovor onih koji kažu da postojanje zla na ovom svijetu dokazuje da Bog (ako postoji) ili nije dovoljno snažan da ga porazi ili nije dobar jer dopušta postojanje zla. Ovaj prigovor ne stoji jer problem nije u Božjoj snazi ili dobroti. Nadalje, budući da Bog dopušta postojanje svijeta u kojem se uvijek ne vrši njegova volja, to znači da sve što se događa na ovome svijetu ne možemo uvijek povezivati s Božjim karakterom, kao kad se propituje: Bože, kako si mogao dozvoliti ovo? Kakav si ti to Bog? Dolazi dan kada će Bog suditi svijet i raskrstit će sa zlom u svim oblicima, ali do tada Bog trpi ovaj svijet, djeluje u njemu, poziva ljude na spasenje i sam je preuzeo na sebe trpljenja ovoga svijeta kada je postao čovjekom i dao svoj život za nas.

dr. sc. Ervin Budiselić

Scroll to Top