Učeništvo na Isusov način

Upis u program

Postupak upisa:
Polaznik upisuje tečaj putem obrasca prijave.

Predavač:
dr. sc. Ervin Budiselić

Datum:
13. 4. – 4. 5. (utorkom), 18:00 – 20:30

Lokacija:
Biblijski institut, Kušlanova 21

Cijena tečaja:
120 kuna

Pregled i plan rada

Kratki opis:
Prema evanđelju po Mateju, Isusove posljednje riječi bile su usmjerene na stvaranje učenika. Stoga ćemo se u ovoj seriji predavanja usmjeriti na učeništvo. U prvome susretu pogledat ćemo zašto je učeništvo važno i kakve veze Abraham ima s Matejem 28 te koliku cijenu Crkva plaća ako promaši u učeništvu. Nakon toga bavit ćemo se pitanjem kada možemo govoriti o krizi učeništva te kako različiti kršćani shvaćaju i definiraju učeništvo.

Model učeništva kojeg Isus koristi dolazi iz Hebrejske Biblije, ali je također i plod povijesnog razvoja između kraja Starog i početka Novog saveza. Stoga ćemo u drugome susretu kratko ćemo razmotriti značaj i važnost Izraela te ćemo pogledati temelje na kojim Isus gradi svoj model učeništva.

Nakon što smo na prethodna dva susreta postavili temelj, na trećem susretu pogledat ćemo tekstove iz evanđelja koji govore o učeništvu u nadi da ćemo ih možda sagledati u nekom „novom“ svjetlu te razumjeti tajnu Isusovog uspjeha u radu s učenicima.

U posljednjem susretu bavit ćemo se pitanjem možemo li mi danas u našem kontekstu primijeniti Isusov model učeništva, uzimajući u obzir da ne živimo u istom vremenu i prostoru kao Isus. Također, polaznici predavanja biti će potaknuti da u svjetlu Isusovog naučavanja o učeništvu vide sebe jesu li uistinu Isusovi učenici ili možda „fanovi“ te što bi trebalo promijeniti ako uistinu želimo primjenivati Isusov model učeništva u našim crkvama.

Teme predavanja:

  • 13. 04.: Zašto je učeništvo važno?
  • 20. 04.: Učeništvo je „Made in Israel“
  • 27. 04.: Tajna Isusovog uspjeha
  • 04. 05.: Učeništvo na Isusov način danas – san ili stvarnost?