Povijesne crtice

2023

OBRAZOVANJE

Program Napredno poznavanje Biblije

U Zagrebu je u siječnju završio zimski semestar druge godine programa NPB, a u veljači je započeo posljednji ljetni semestar ovog programa. Time je završen prvi ciklus ovog dvogodišnjeg programa. 

Tijekom godine nastavili smo s izvođenjem programa NPB u Sarajevu, a početkom jeseni u suradnji s tri crkve iz Rijeke (EPC, Baptisička crkva i Kristova crkva) započeli smo program NPB i u Rijeci. U sklopu našeg online programa NPB za širu javnost bilo je dostupno predavanje: Novozavjetna knjiga: 1 Korinćanima.

Biblijski jezici

U organizaciji našeg odjela CBI u jesen je započeo novi ciklus Biblijskog hebrejskog I koji se održavao u prostorijama naše čitaonice u Gajevoj.

Gostovanja naših predavača

U ljetnom semestru 2023. naši su predavači bili gosti predavači na drugim učilištima. Tako je na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik dr. sc. Danijel Berković predavao Hebrejski jezik, a dr. sc. Ervin Budiselić Novozavjetnu teologiju i Knjigu Otkrivenja, dok je na Evanđeoskom teološkom veleučilištu u Osijeku dr. sc. Danijel Časni predavao kolegije Crkva i mediji te Uvod u pastorologiju, a Goran Medved, mag. Theol. koegij Egzegeza Novog zavjeta – Pavlove i ostale poslanice.

Otvorena predavanja i seminari

Naši su predavači održali i niz predavanja kao što su Spasenje dolazi od Židova (EPC Šibenik, dr. sc. Ervin Budiselić), Od prve do posljednje (biblijske) Pashe (EPC Našice, Judita Paljević Kraljik), Uvod u evanđelja (KC Samobor, dr. sc. Ervin Budiselić).

Služenje crkvama i zajednici

I dalje je nastavljeno služenje i suradnja s crkvama kao što su EPC Šibenik, EPC Stijena spasenja Zagreb, EPC Split, KC Kušlanova Zagreb, EPC Osijek, BC Dubrava Zagreb, KC Samobor, EC Sarajevo itd. Također je nastavljena suradnja s različitim udrugama kao što su STEP, Fokus. Gostovalo se i u emisijama HRT-a (u emisijama Duhovna misao, Pozitivno, dr. sc. Berković), na Zabavnom radiju (dr. sc. Danijel Časni), a u sklopu Svjetskog molitvenog dana „Povijest i baština stanovnika Svete zemlje“ dr. sc. Danijel Berković je održao predavanje.

Perry Stepp je bio glavni govornik na međunarodnoj kršćanskoj konferenciji Adria Interaction na temu „Krist u meni, ja u Kristu“.

U svibnju smo podržali i pomogli Bibliji365 pri organizaciji konferencije Biblija i društvo na kojoj je govorio dr. Vishal Mangalwadi.

U srpnju smo ugostili 15-ak pastora i drugih crkvenih djelatnika iz Bostona i okolice (SAD) kako bi oni upoznali evanđeosko kršćanstvo u našem specifičnom okruženju. Susretu je prisustvovao dekan ETV-a iz Osijeka dr. sc. Peter Kuzmič.

U svibnju i listopadu u Lici i Gorskom Kotaru organizirali smo dvodnevna druženja inicijative Havura koja okuplja pretežno crkvene službenike koje zanima tema židovskih korijena kršćanske vjere.

ZNANSTVENI RAD

Naši su predavači radili na tri znanstvena projekta: Narativ i metanarativ biblijskog Psaltira i biblijske psalmodije: kako pripovijest u biblijskoj poeziji služi prijenosu sadržaja i poruke (voditelj: dr. sc. Danijel Berković), Crkve reformacije baštine u Hrvatskoj (1990.-2020.) (voditelj: dr. sc. Stanko Jambrek), te Koncept učeništva u evanđeoskim crkvama u Hrvatskoj (voditelj: dr. sc. Ervin Budiselić) u sklopu kojih su provedena dva istraživanja na temu biblijske pismenosti i čitalačkih navika vjernika.

S ciljem širenja istraživačkog rada u travnju je otvoren Dokumentacijsko-istraživački centar za protestantsko-evanđeosku povijest koji će se baviti istraživanjem protestantizma te evanđeoskog svjetonazora kroz povijest na hrvatskom prostoru.

Simpozij

U lipnju je uspješno održan Međunarodni teološki simpozij Biblijska priča o Bogu: Izazovi tumačenja i življenja u suradnji s ETV-om iz Osijeka, Abilene Christian University iz SAD-a, istraživačkim centrom Ars Theologica Fakulteta humanističkih i društvenih znanosti „Aurel Vlaicu“ iz Arada u Rumunjskoj te Evanđeoskim teološkim društvom u Hrvatskoj.

Suradnja

CBI je u suradnji s Nadbiskupskim arhivom započeo pripreme oko manuskripta i rukopisa Psaltira u prijevodu Antuna Sovića.

Zbornik Pasionska baština objavio je članak „Tišina muke i mučna tišina“ dr. sc. Danijela Berkovića. Profesor Berković bio je i suradnik u projektu povezanim s kajkavskim tekstom Psaltira Ingnaca Kristijanovića Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ).

U ožujku je povodom završetka šestogodišnjeg projekta izdavanja biblijskih komentara Central and Eastern European Bible Commentary, u čijoj izradi smo sudjelovali, održana konferencija  Langham Partnership u Pragu kojoj je prisustvovao dr. sc. Danijel Berković.

Međunarodna suradnja

Naši su predavači sudjelovali i na međunarodnim skupovima kao što su: Glavna Skupština European Council for Theological Education (ECTE) održanoj u ožujku na Cipru; konferencija European Leadership Forum 2023 održanoj u Wisłi, Poljska; Glas vapaja u digitalnoj šikari u lipnju u Ljubljani.

IZDAVAŠTVO

Knjige

Objavljeni su, samostalno ili u suradnji s partnerima, sljedeći naslovi:

Stanko Jambrek, Crkva za sva vremena i sve kulture
Thomas Long, Svjedočanstvo propovijedanja (suizdavaštvo)
Blaženka Horvat, Svjetlo mojoj stazi (suizdavaštvo)
Vishal Mangalvadi, Ova je Knjiga promijenila sve
Timothy J. Crutcher, Uvod u život i misao Johna Wesleya (suizdavaštvo)
Ervin Budiselić, Učeništvo na Isusov način

Časopis Kairos

Izdali smo dva broja znanstvenog časopisa Kairos: Evanđeoski teološki časopis i to na hrvatskom i engleskom jeziku.

NOVOSTI NAŠIH ODJELA

25 godina Biblijskog instituta

Obilježili smo 25 godina djelovanja Biblijskog instituta dvodnevnim događajem kojeg su uveličali mnogi naši bivši i sadašnji polaznici, suradnici i partneri. U programu su sudjelovali predstavnici mnogih crkava, poznati glazbenici duhovne glazbe, te više organizacija koje promiču Bibliju i njene vrijednosti. Tema prvog dana bila je Osvrt na prošlost u zahvalnosti, a drugog Pogled na sadašnjost i budućnost s radošću i nadom. Glavni je govornik oba dana bio Mark Lanier.

10 godina odjela CBI 

Centar biblijskih istraživanja (CBI) u svibnju je obilježio deset godina djelovanja.

Dokumentacijsko-istraživački centar za protestantsko-evanđeosku povijest (DCP)

Obilježen je Dan Reformacije u našem odjelu DCP .

Knjižnica

U svibnju je korisnicima Knjižnice Biblijskog instituta omogućen probni pristup EBSCO-vim e-knjigama s područja religije i teologije.

Zaposlenici

Nakon nekoliko godina uspješne suradnje naš predavač dr. sc. Dalibor Kraljik krenuo je putem novih izazova u Osijek kao dekan Evanđeoskog teološkog veleučilišta. Istovremeno se našem timu pridružio naš dugogodišnji vanjski suradnik Goran Medved, mag. theol.

2022.
 • Krajem siječnja završio je zimski semestar novoga dvogodišnjeg programa pod nazivom „Napredno poznavanje Biblije“ Kroz ovaj semestar studenti su slušali: Uvod u Bibliju, Teološko istraživanje i pisanje, Upoznavanje Starog zavjeta I, Biblijski hebrejski I i Starozavjetnu knjigu: Psalmi. Predavači su bili: Goran Medved, mag. theol, dr. sc. Dalibor Kraljik, Monika Bajić, mag. theol., dr. sc. Danijel Berković.
 • 29. 1. 2022. naši predavači dr. sc. Danijel Berković i mr. sc. Danijel Časni sudjelovali su na svečanoj skupštini povodom Međunarodnog dana vjerske slobode u organizaciji Udruge za vjersku slobodu.
 • U veljači i ožujku održali smo ciklus predavanja i projekcija video materijala iz serijala „Putovanje kroz Bibliju s Rayom Vanderom Laanom“ gostujući u Baptističkoj Crkvi Dubrava, Zagreb i EPC-u „Dar milosti“, Šibenik, pod vodstvom Judite Paljević Kraljik, prof.
 • U veljači je naš odjel Centar Biblijskih istraživanja nastavio s ciklusom hebrejskih i biblijskih radionica koje je vodio dr. sc. Danijel Berković, a održavale su se sve do sredine svibnja.
 • U veljači je započeo ljetni semestar prve godine programa „Napredno poznavanje Biblije“ koji je uključivao predmete: Uvod u teologiju, Teologija Biblije, Upoznavanje Starog zavjeta II, Biblijski hebrejski II. Predavači su bili: dr. sc. Dalibor Kraljik, dr. sc. Ervin Budiselić te dr. sc. Danijel Berković.
 • 17. – 19. 3. 2022. sudjelovali smo na Konferenciji vijeća Kristovih crkava u Daruvaru.
 • U lipnju je izašao novi broj evanđeoskog teološkog časopisa Kairos 16/1.
 • U ljetnom semestru 2021./22. (lipanj 2022.) naš je predavač dr. sc. Dalibor Kraljik kao gostujući predavač održao kolegij Teme u suvremenoj teologiji na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku.
 • Naš predavač dr. sc. Danijel Berković gostovao je na Hrvatskom radiju u radio emisijama Duhovna misao govoreći na temu „Bolji svijet i ‘mali čovjek’“, te „Trag vjere“, najavljujući svoju novu knjigu „Biblijski bestijarij“.
 • Naš predavač mr. sc. Danijel Časni 17. 6. 2022. obranio je svoj doktorat s najvišom ocjenom (summa cum laude) na Teološkom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani pod naslovom „Electronic Media as a Tool of Evangelization in the Catholic and Evangelical Church in the Republic of Slovenia“.
 • Naš predavač dr. sc. Dalibor Kraljik 25. 6. 2022. izabran je za glavnog tajnika Protestantskog evanđeoskog vijeća.
 • U rujnu je nastavljen program „Naprednog poznavanja Biblije“. Zimski semestar druge godine studentima je ponudio predmete: Uvod u Novi zavjet I – Isusov život i služba, Duhovno oblikovanje, Hermeneutika: kako tumačiti Bibliju? te Novozavjetni grčki I. Predavači su bili: dr. sc. Ervin Budiselić, Monika Bajić, mag. theol. i Nino Brozinčević, mag. hist.
 • U zimskom semestru 2022./23. dr. sc. Danijel Časni kao gostujući predavač održao je dva kolegija: Crkva i mediji te Uvod u pastoralni rad na Visokom evanđeoskom teološkom učilište u Osijeku.
 • U zimskom semestru 2022./23. dr. sc. Ervin Budiselić kao gostujući predavač održao je kolegij Biblijska teologija Novog zavjeta na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju Matija Vlačić Ilirik, Zagreb.
 • U listopadu u Centru biblijskih istraživanja započeo je novi ciklus predavanja 2022./23. koji je uključivao: Biblijski hebrejski I, Novozavjetni grčki I, Hebraica – hebrejska radionica te biblijske radionice o upotrebi pojmova za dijelove tijela u Bibliji.
 • U listopadu je objavljen intervju s našim predavačem dr. sc. Daliborom Kraljikom na švicarskom kršćanskom portalu Livenet („Christen helfen bei Erdbeben und gehen auf die Strasse“).
 • Dana 07. 10. 2022. dr. sc. Danijel Berković sudjelovao je na konferenciji IІ International Science and Practice Online Conference “School of Synergy of Education and Spirituality: New Challenges, Trends and Opportunities” kao gostujući predavač predstavljajući rad Biblijskog instituta, naše projekte te naše djelovanje kao manjinske religiozne organizacije u Republici Hrvatskoj.
 • Dana 10. 10. 2022. predstavljena je knjiga „Izazovi tumačenja Biblije“, treća knjige iz serijala „Kako se (ne) izgubiti u Bibliji“ dr. sc. Ervina Budiselića.
 • U suradnji s Kristovom crkvom u Zagrebu i Varaždinu od 25. 10. do 5. 11. ugostili  smo dr. Johna D. Cookea koji je tijekom dva tjedna održao niz predavanja i seminara o izazovima s kojima se suočava obitelj danas.
 • Dana 22. 10. 2022. u suradnji EPC-om „Dar milosti“ iz Šibenika naš predavač dr. sc. Ervin Budiselić održao je predavanje na temu: Biblija je blago koje treba otkopavati, no kako to činiti? Kako „kopati“ na kvalitetan način, posebice stoga što se Biblija može tumačiti na različite načine?
 • Dana 28. 10. 2022. održana je izborna skupština Evanđeoskog teološkog društva (ETD) na kojoj su naši predavači dr. sc. Danijel Časni i dr. sc. Dalibor Kraljik izabrani za predsjednika, odnosno dopredsjednika ETD-a, dok je aktualni tajnik ETD-a ravnatelj Biblijskog instituta, dr. sc. Ervin Budiselić.
 • Izdali smo knjigu „Jednostavan prikaz usavršavanja kršćanina“ Johna Wesleyja povodom čega je 7. 11. u Knjižnici Biblijskog instituta održano njeno predstavljanje.
 • 04.–06. 11. 2022. u suradnji s EPC-om „Dar milosti“ iz Šibenika održan je seminar pod nazivom „Od Jordana do Jordana“ uz projekciju video materijala iz serijala „Putovanje kroz Bibliju s Rayom Vanderom Laanom“, prilikom kojeg je predavanja održala naš suradnica Judita Paljević Kraljik, prof.
 • 04.–18. 11. 2022. naši su predavači sudjelovali na konferenciji C-22 u Izmiru u Turskoj koju je organiziralo Međunarodno vijeće za evanđeosko teološko obrazovanje (International Council for Evangelical Theological Education – ICETE).24.–26. 11. 2022. dr. sc. Danijel Berković aktivno je sudjelovao u radu 63. godišnjeg simpozija Hrvatskog filozofskog društva pod nazivom BIBLIOZOFIJA: knjiga u filozofiji i filozofija knjige na kojem je održao izlaganje na temu „Knjiga kao mjerilo“.
 • Izašla je iz tiska knjiga našeg predavača dr. sc. Danijela Berkovića pod nazivom „Biblijski bestijarij“ te je 23. 11. 2022. održano njeno predstavljanje u prostorijama Čitaonice Biblijskog instituta.12.–14. 12. 2022. dr. sc. Danijel Berković i dr. sc. Ervin Budiselić u svom su posjetu organizaciji mesijanskih Židova Beit Sar Shalomu u Berlinu načelno dogovorili suradnju s njihovim voditeljem Vladimirom Pikmanom.
 • Izdali smo knjigu „Na izvorima kršćanskog štovanja: Kontekst i karakter najranije kršćanske pobožnosti“ Larryja W. Hurtada, a 16. 12. 2022. održano je njeno predstavljanje u Čitaonici Biblijskog instituta u 18 sati.
 • U sklopu izdavačkog projekta Hrvatski psaltir izdana je četvrta knjiga „Psalmi“ u prijevodu fra Silvija Grubišića. Riječ je o prijevodu iz 1975. godine koji je u odnosu na druge hrvatske prijevode vrlo je osebujan i neuobičajen te pomalo i šokantan s nekim prevodilačkim rješenjima i leksikom.
 • U prosincu je izašao drugi broj 16. sveska evanđeoskog teološkog časopisa Kairos.
2021.
 • 12. veljače je Centar biblijskih istraživanja održao predstavljanje 3. sveska Psaltira u prijevodu fra Luke Bračanina na čakavskom dijalektu iz 1598. godine. Radi se o trećem prijevodu Psalama u biblioteci Hrvatski psaltir kojom se prikupljaju povijesni prijevodi biblijskih Psalama na hrvatskom jeziku. Dr. sc. Danijel Berković je 14. siječnja gostovao u radio emisiji “Religijski forum” Hrvatskog radija predstavljajući ovaj prijevod Psalama.
 • U ožujku smo započeli s ciklusom predavanja iz područja Novog zavjeta s predavanjem “Svijet Isusa iz Nazareta: Izabrane teme” koje je vodila Judita Paljević Kraljik
 • U travnju smo nastavili s predavanjima na temu „Učeništvo na Isusov način“ dr. sc. Ervina Budiselića
 • Od travnja do lipnja održali smo konverzacijski tečaj engleskog jezika – Let’s Start Talking (LST) kojeg su vodili volonteri, izvorni govornici engleskog jezika koji su posebno obučeni da polaznicima pomognu poboljšati govorne vještine.
 • U travnju su naši predavači dr. sc. Ervin Budiselić i Danijel Časni, mag. theol. sudjelovali su na međunarodnom znanstvenom simpoziju „Jewish-Christian Sources and Dimensions of Dialogue“ koji se održao 20. i 21. travnja u Mariboru u organizaciji Teološkog fakulteta sveučilišta u Ljubljani te Centra židovske kulturne baštine sinagoge u Mariboru. Ervin Budiselić izlagao je na temu „The Importance of the Jewishness of Jesus for Interpreting the Gospels God’s own Covenant as the Foundation of Judaism and Christianity from the Perspective of Joseph Ratzinger“.
 • U svibnju smo ponovili predavanja “Svijet Isusa iz Nazareta: Izabrane teme” koje je vodila Judita Paljević Kraljik pomoću platforme Google Classroom u online formi.U svibnju smo izdali treći svezak novozavjetnih komentara pod naslovom Riječ koja preobražava, te prvi broj 15. sveska evanđeosko-teološkog časopisa Kairos.
 • U lipnju je završen ciklus predavanja 2020/21. u našem Centru biblijskih istraživanja koji je uključivao: Biblijski hebrejski I, Novozavjetni grčki I, Knjiga proroka Jone i Napredni hebrejski jezik.
 • U lipnju Danijel Časni, mag. theol na daljinu je održao predavanja iz kolegija „Evangelizacija“ na Evanđeoskom biblijskom institutu u Mostaru za studente iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 • U rujnu smo započeli s potpuno novim dvogodišnjim programom pod nazivom „Napredno poznavanje Biblije“ koji obuhvaća devet obveznih te pet izbornih predmeta, Po završetku programa studenti stječu 60 bodova što odgovara prvoj godini teološkog studija. Program nije akreditirana pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Međutim, po njegovu završetku student može nastaviti daljnji studij na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku (VETU) ili u inozemstvu u sklopu učilišta koja izvode program akreditiran od strane ECTE-a (European Council for Theological Education). Prva predavanja iz predmeta „Kako je nastala Biblija?“ održao je Goran Medved, mag. theol.
 • Izdali smo Postanak 1-12: Biblija u malome, drugu knjigu iz serijala Kako se (ne) izgubiti u Bibliji našeg predavača dr. sc. Ervina Budiselića te je 4. listopada održano njeno predstavljanje.
 • U sklopu zimskog semestra u listopadu su započela predavanja: „Biblijski hebrejski I“ (predavač dr. sc. Danijel Berković), „Novozavjetni grčki I“ (predavač Nino Brozinčević, hist.) u organizaciji Centra za biblijska istraživanja u čitaonici Biblijskog instituta.
 • U listopadu nastavili smo program „Napredno poznavanje Biblije“ s predavanjima „Teološko istraživanje i pisanje” dr. sc. Dalibora Kraljika, te izbornih predmeta Hebrejski 1 i Starozavjetna knjiga – Psalmi dr. sc. Danijela Berkovića.
 • U suradnji s Baptističkom crkvom Dubrava kroz listopad smo održali filmske večeri “Putovanje kroz Bibliju s Rayom Vanderom Laanom”. Filmske večeri je vodio naš predavač Danijel Časni, mag. theol., a kratka uvodna izlaganja održala je Judita Paljević Kraljik.
 • 27.10. je održano predstavljanje knjige Razmetni Bog Timothya Kellera koja je izdana uz pomoć Eastern European Mission (EEM). Predstavljači su bili Bartosz Rybinski  (EEM), pastor Mislav Ilić, te naš predavač Danijel Časni, mag. theol.
 • Od 28.-30.10. naš predavač dr. sc. Ervin Budiselić sudjelovao je u Osijeku na TGC konferenciji „Living a Life Worthy of the Calling“ kao jedan od govornika na temu „Duhovna borba utemeljena na Evanđelju“. Glavni govornici bili su Don Carson i Tim Savage.
 • 10.11. naš predavač dr. sc Ervin Budiselić je svojim radom stekao pravo izbora u znanstveno zvanje znanstveni suradnik.
 • 12. i 13.11. smo ugostili Johna D. Cookea koji je održao dvotjedni seminar pod nazivom „Kako razviti kršćanski karakter kod djece i tinejdžera“. Tijekom svog boravka je posjetio i Kristovu crkvu u Varaždinu poučavajući kako „Stvoriti i održati snažan brak pun ljubavi“, a u Kristovoj crkvi Kušlanova govorio je o vrlo aktualnoj temi “Umiranje i žalovanje u vrijeme koronavirusa“.
 • U studenom smo nastavili s održanjem filmskih večeri “Putovanje kroz Bibliju s Rayom Vanderom Laanom” u Kristovoj crkvi Kušlanova u Zagrebu, u Baptističkoj crkvi u Slavonskom Brodu te u EPC “Dar milosti” u Šibeniku. Uvodna izlaganja u Šibeniku održala je naša suradnica Judita Paljević Kraljik.
 • Nastavljena je druga godina programa „Napredno poznavanje Biblije“ u Kristovoj crkva „Živa nada“ u Splitu predavanjima na temu „Učeništvo na Isusov način“ dr. sc. Ervina Budiselića
 • U prosincu je Danijel Časni, mag. theol. završio program „Napredno poznavanje Biblije“ održavši predavanja iz predmeta „Kršćanske etike“ u Kristovoj crkvi „Živa nada“, Split.
 • 4. prosinca smo aktivno sudjelovali na sastanku Evanđeosko teološkog društava održanog u Osijeku gdje smo primili 6 novih članova.
 • U prosincu je izašao drugi broj 15. sveska evanđeoskog teološkog časopisa Kairos.
 • U suradnji s zagrebačkim pastorima započeli smo projekt „Služimo zajedno“ koji je fokusiran na podizanje biblijske pismenosti vjernika
2020.
 • U veljači je Centar biblijskih istraživanja održao drugi forum u nizu Razgovori subotom, na temu: Erec Izrael i u njoj stranac o kojoj nam je govorio dr. sc. Boris Havel.
 • U veljači je održana tribina Bračne vode: Oblikovanje dječjeg karaktera u obiteljskom okruženju o čemu su govorili dr. sc. Danijel Berković, Sanja Roškar, prof. psihologije, te Željka i Igor Strejček.
 • 6. ožujka je predstavljena nova knjiga Eksponencijalno – kako započeti pokret misijskih crkava Dave i Jonea Fergusona koja je izašla u siječnju 2020.g.
 • U ožujku zbog teških i izvanrednih okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa (COVID-19) nastavili smo sa svojim redovitom radom od kuće pripremajući i održavajući online učenja, te redovito objavljivali sadržaje na društvenim mrežama.
 • U svibnju je putem platforme Google Classroom održao online tečaj Karizmatska teologija. Predavači su bili Goran Medved, mag. tehol., dr. sc. Ervin Budiselić.
 • U svibnju je naš ravnatelj Perry L. Stepp izabran je u znanstveno zvanje znanstveni suradnik u području humanističkih znanosti – polje teologija.
 • U travnju je izašao prvi broj 14. sveska evanđeosko-teološkog časopisa Kairos.
 • 1. srpnja predavač Biblijskog instituta dr. sc. Ervin Budiselić obranio je svoj doktorat na Teološkom fakultetu sveučilišta u Ljubljani na temu Aspects of The Biblical Concept of Witness and The Specific Understanding of The Concept in The Writings of Luke.
 • 15. srpnja je izašla prva knjiga našeg predavača dr. sc. Ervina Budiselića Ključne biblijske teme iz serije Kako se (ne) izgubiti u Bibliji.
 • U rujnu i listopadu je naš ravnatelj Perry Stepp, Phd održao predavanje na temu Evanđelja po Mateju i Pavlovo pismo Titu u crkvi Baptistengemeinde u Grazu, Austrija.
 • U rujnu i listopadu održan je niz filmskih večeri Putovanje kroz Bibliju s Rayom Vanderom Laanom. Filmske večeri su održane u prostorijama Kristove crkve u Kušlanovoj 21. Voditelji su bili Judita Kraljik i dr.sc. Ervin Budiselić.
 • U listopadu i studenom su naši predavači dr. sc. Ervin Budiselić i Goran Medved, mag. theol. započeli su s prvim ciklusom programa Napredno poznavanje Biblije koji je odobren od strane European Council for Theological Education. Predavanja su održana 9 i 10. listopada te 20. i 21. studenog u prostorijama Kristove crkve Živa nada u Splitu i to: Biblija: ono što možda niste znali, Isusov život i služba, 1 Korinćanima i Život i rast Crkve.
 • U sklopu zimskog semestra u listopadu su započela predavanja: Biblijski hebrejski I (predavač dr. sc. Danijel Berković), Novozavjetni grčki I (predavač Nino Brozinčević, hist.) i Knjiga proroka Jone (predavač dr. sc. Danijel Berković) u organizaciji Centra za biblijska istraživanja u čitaonici Biblijskog instituta.
 • 6. listopada održano je promociju knjige Ključne biblijske teme dr.sc. Ervina Budiselića u prostorijama Kristove crkve u Kušlanovoj. Na predstavljanju su sudjelovali Goran Medved, mag. theol. te pastori Mislav Ilić i Ratko Medan.
 • Zbog pogoršanja epidemiološke situacije otkazan je tečaj Svijet Isusa iz Nazareta koji je bio popunjen, a trebao se održati u studenom i prosincu. Održavanje tečaja se prebacuje za sljedeću godinu.
 • U studenom je izašao drugi broj 14. sveska evanđeosko-teološkog časopisa Kairos.
 • U prosincu u sklopu biblioteke Biblica Croatica, pod izdavačkim projektom Hrvatski psaltir izdali smo treći po redu prijevodu Psalama i to fra Luke Polovinovića Bračanina iz 1598. g.
 • Na samo kraju prosinca smo brzo reagirali i pružili pomoć stradalima u potresu 29.12.2020. na području Banovine izravno im uputivši skupljenu financijsku pomoć, te smo u suradnji s Kristovom crkvom donirali 4 agregata, gorivo i ulje potrebitima u Glini, Petrinji, Mošćenici, kampu “Zelena” dolina te kampu “Bijelnik”.
 • Sa zadnjim danom 2020. našem dragom i dugogodišnjem profesoru crkvene teologije i povijesti teologije i uredniku evanđeosko-teološkog časopisa Kairos dr. sc. Stanku Jambreku poželjeli smo sretnu i dugu mirovinu. Ostat će i dalje aktivno prisutan u našem radu.
2019.
 • U veljači je u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održano predstavljanje knjige N.T. Wrighta „Jednostavno kršćanin“.
 • U ožujku je dr. sc. Thomas Sibley održao tečaj „Kako razumjeti Propovijed na gori“.
 • U ožujku je Goran Medved, mag. theol. održao tečaj pod nazivom „Biblija – ono što možda niste znali“.
 • Na Veliki petak Centar biblijskih istraživanja održao je jedinstveno javno čitanje biblijskih tekstova s temom kršćanske Pasije (Kristove muke).
 • Početkom travnja završen je polugodišnji tečaj „Novozavjetni grčki I“ koji je održao Nino Brozinčević, mag. hist.
 • U svibnju je održan tečaj „Kako se (ne) izgubiti u Bibliji“ s predavačem Ervinom Budiselićem, mag. theol.
 • U svibnju je izašao 13. broj evanđeosko-teološkog časopisa Kairos.
 • 13. svibnja predavač Biblijskog instituta dr. sc. Danijel Berković obranio je svoj drugi doktorat na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom “Personal and Private Piety of the Biblical Psalmist” (“Osobna i privatna pobožnost biblijskog psalmista”).
 • 30. svibnja u Biblijskom institutu u suradnji s Evanđeosko-teološkim društvom održan je okrugli stol na temu: “Capetownski iskaz o predanju u suvremenom hrvatskom kontekstu”.
 • 15. lipnja u čitaonici Biblijskog instituta svoju izuzetnu životnu priču predstavio je „izraelski purger“ Dan Dragutin Bar-Sela.
 • 21. rujna započeo je tečaj „Biblijski hebrejski I“ u organizaciji Centra za biblijska istraživanja u čitaonici Biblijskog instituta.
 • U listopadu je dr. sc. Danijel Berković održao tečaj pod nazivom „Živjeti sa Psalmima“.
 • U studenom je dr. sc. Thomas Sibley održao tečaj „Život nakon Krista: Isusove smjernice vjernicima u Ivanu 13-17“.
 • Centar biblijskih istraživanja organizirao je novu radionicu “Evanđelje po Mateju: Uhvati ritam s Isusom” koja je započela 5. listopada u čitaonici Biblijskog instituta; voditelj radionice je dr. sc. Perry L. Stepp, ravnatelj Biblijskog instituta.
 • Početkom listopada održan je u Šibeniku seminar na temu “Vjera u Isusa vs. Isusova vjera” pod vodstvom Ervina Budiselića, mag. theol.
 • 21. i 30. listopada u knjižnici Biblijskog instituta održana je radionica “Društvene mreže”; voditelj radionice bila je Elizabeth Shaffer.
 • U studenom je izašao 14. broj evanđeosko-teološkog časopisa Kairos.
 • Centar biblijskih istraživanja započeo je s nizom foruma pod nazivom „Razgovori subotom“. Prvi forum održan je 30. studenog na temu ZEMLJA – zemlja kao teritorij (nacija, država), kao obećanje (sveto tlo), kao ‘sveta zemlja’ (nacija, izabranje), kao pustinja (kušnja) i kao zemlja stranaca i došljaka (raseljeni i došljaci).
 • U studenom i prosincu Biblijski institut je putem platforme Google Classroom održao online tečaj „Biblija – ono što možda niste znali“ predvođen predavačem Goranom Medvedom, mag. theol.
2018.
 • U sklopu manifestacije „Noć knjige“, knjižnica Biblijskog instituta organizirala je besplatnu razmjenu knjiga te predavanja na teme: „Prijevodi Biblije u razvoju i standardizaciji nacionalnih jezika“ (dr. sc. Danijel Berković) te „Zašto imamo različite prijevode Biblije?“ (Goran Medved).
 • Centar biblijskih istraživanja organizirao je predavanje i radionicu „Žene u reformaciji” dr. sc. Stanka Jambreka.
 • U Kristovoj crkvi Živa nada u Splitu održana je podjela potvrda polaznicima programa „Osnovno poznavanje Biblije“.
 • Central European Christian Education Foundation (CECEF), neprofitna organizacija koja je službeni zakonski predstavnik Biblijskog instituta u SAD-u, od 25. – 30. svibnja 2018. organizirala je “Vizijsko putovanje u Zagreb, Hrvatska”.
 • Povodom gostovanja Justina i Jennifer Gerhardta Biblijski institut je u lipnju organizirao tri seminara: Crkveno vodstvo, Mirotvorstvo, Partneri – Božja vizija za brak.
 • 17. i 18. srpnja Biblijski institut u Zagrebu ugostio je američkog stručnjaka za Ivanovo evanđelje Stana Harstinea. Povodom njegovog dolaska organizirana je tribina te su održana dva javna predavanja pod nazivom Važnost Ivanovog Prologa (Iv 1,1-18) za Ivanovo evanđelje.
 • U rujnu, Ervin Budiselić, mag. theol., sudjelovao je na trodnevnoj konferenciji „Ja sam put, istina i život“ u Splitu te je održao predavanje na temu „Ja sam put“.
 • Na ovogodišnjem višednevnom simpoziju “Bibliana” sudjelovao je voditelj Centra biblijskih istraživanja dr. sc. Danijel Berković. Simpozij se održao 20. – 21. rujna 2018., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u sklopu „50. obljetnice Zagrebačke Biblije”.
 • 22. rujna u Osijeku održana je osnivačka skupština Evanđeoskog teološkog društva.
 • Povodom obilježavanja Dana reformacije u srijeda 31. listopada organizirano je javno čitanje Svetog Pisma – Poslanice Rimljanima u Hrvatskom glazbenom zavodu, uz instrumentalnu gitarsku pratnju i prigodnu video projekciju. Jedan od čitača bio je i naš predavač dr. sc. Danijel Berković.
 • Dana 22. 10. 2018. održano je predstavljanje knjige „Kome treba teologija?” dvaju autora, Stanleyja J. Grenza i Rogera E. Olsona.
 • U studenome iz tiska izlazi knjiga „Psalmi: Gradišćanski hrvatski jezik“. U Matici hrvatskoj 27. 11. održano je predstavljanje prijevoda psalama na gradišćanskohrvatski jezik, u sklopu projekta Hrvatski psaltir. Govornici su bili: dr. sc. Branko Kornfeind, dr. sc. Danijel Berković te dr. sc. Boris Beck, doc.
 • Biblijski institut nudi svoj prvi online tečaj „Kako (ne) tumačiti Bibliju.“
 • Biblijski institut u suradnji s Kristovim crkvama u Hrvatskoj i sa Savezom baptističkih crkava u Hrvatskoj 12.12. organizirao je predavanje „Iskusiti Boga” s dr. Richardom Blackabyem.
2017.
 • Biblijski institut dobiva akreditaciju od EEAA – Europske evanđeoske akreditacijske agencije – koja osigurava studentima Instituta da će njihove diplome i položeni ispiti biti priznati na više od 200 europskih institucija.
 • Perry Stepp službeno postaje novi ravnatelj Biblijskog instituta. Dr. Tom Sibley nastavlja svoj rad na Institutu kao predavač i mentor studentima. Također radi na proširivanju kontakata i odnosa Instituta.
2016.
 • Danijel Berković, predavač Starog zavjeta na Biblijskom institutu, doktorira na sveučilištu London (England) Middlesex University.
 • EEAA, Europska evanđeoska akreditacijska agencija, dodjeljuje Institutu status kandidata za akreditaciju preddiplomskog programa iz područja primijenjene teologije te planira posjet Institutu u ožujku 2017. godine.
 • Institut započinje nove certificirane programe za obuku crkvenih voditelja u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu.
 • Institutov odbor za prikupljanje financijskih sredstava za djelovanje Instituta, the Central European Christian Education Foundation (CECEF), imenuje Briana Waltona kao osobu koja prikuplja doprinose za Biblijski institut.
 • Sandra Sibley, stručnjak za razvoj organizacije, vodi i pomaže zaposlenicima i predavačima Instituta uvesti promjene unutar organizacije koje su potrebne kako bi se Institut približio standardima koje postavlja Bologna kako bi postao “Learning Community” – zajednica koja uči.
 • Zaposlenici i predavači Instituta rade na dobivanju akreditacije EEAA, Europske evanđeoske akreditacijske agencije.
 • Dr. Perry Stepp, teolog Novog zavjeta iz SAD-a, s bogatim iskustvom u akademskoj administraciji i akreditaciji, surađuje s Institutom od listopada do prosinca kako bi pomogao u pripremama za SER (Self-Evaluation Report ili Samoevaluacijski izvještaj).
 • CECEF i Upravni odbor zajedno donose odluku o nasljedniku dr. Thomasa Sibleya kao ravnatelja Instituta. Dana 14. prosinca odbori jednoglasno podržavaju imenovanje dr. Steppa kao ravnatelja Biblijskog instituta.
2015.
 • Institut je zadovoljio sve uvjete i prihvaćen je članstvo u European Evangelical Accrediting Association.
 • Institut je pokrenuo proces akreditacije programa Applied Theology pri European Evangelical Accrediting Association.
 • Kairos: Evanđeoski teološki časopis prihvaćen je u ATLA Religion Database.
 • Institut je u zajedništvu s Filozofskim fakultetom iz Zagreba i Visokim teološkim učilištem iz Osijeka objavio zbornik The Reformation in the Croatian Historical Lands: Research Results, Challenges, Perspectives.
 • Kairos: Evanđeoski teološki časopis pokrenuo je pri Nacionalnom vijeću za znanost postupak kategorizacije časopisa.
 • CBI organizira Školu biblijskih jezika.
 • Tečaj Hebrejski jezik I (30 sati predavanja) polazila je dvadeset i jedna osoba, uspješno ga je završilo 16 osoba.
 • Institut organizira dječji kamp Champs Camp na jezeru Jarun u Zagrebu.
2014.
 • Kao područni studij teologije Visokoga evanđeoskoga teološkog učilišta (VETU) iz Osijeka, Institut sudjeluje u procesu reakreditacije VETU-a.
 • Institut organizira trodnevni međunarodni skup “Isus iz Nazareta: tragom biblijskih tradicija i tekstova”, u suradnji s Lipscomb University-jem iz Nashville-a, Visokim evanđeoskim teološkim učilištem iz Osijeka, Abilene Christian University-jem iz Texas-a i Institutul Teologic Penticostal Bucuresti iz Rumunjske.
 • Akademski dekan Instituta Stanko Jambrek sudjeluje na znanstvenom skupu “Hrvatska filozofska baština”, održanom prigodom 40. obljetnice časopisa Prilozi za istraživanje hrvatske filozofske baštine na Institutu za filozofiju u Zagrebu.
 • Institut organizira savjetovanje “S kojim se problemima danas susreće evanđeosko kršćanstvo u Hrvatskoj?”.
 • Akademski dekan Stanko Jambrek izabran je u zvanje znanstvenog savjetnika u interdisciplinarnom području znanosti (teologija i povijest).
 • Predavači Biblijskog instituta Thomas Sibley, Ervin Budiselić i Stanko Jambrek sudjeluju na Međunarodnom ekumenskom simpoziju „Teologija v dialogu“, održanom u Mariboru 16. – 18. listopada 2014. u organizaciji Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, Enota v Mariboru.
 • Institut organizira dječji kamp Champs Camp na jezeru Jarun u Zagrebu.
 • Institut je podnio zahtjev za članstvo u European Evangelical Accrediting Association.
 • Institut utemeljuje Centar za biblijska istraživanja (CBI) u Gajevoj ulici 9a u Zagrebu. Danijel Berković imenovan je predstojnikom CBI-a.
2013.
 • Kao područni studij teologije Visokoga evanđeoskoga teološkog učilišta (VETU) iz Osijeka, Institut sudjeluje u pripremi procesa reakreditacije VETU-a.
 • U suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, VETU-om iz Osijeka i Slowenisches Wissenschaftsinstitut Wien, Institut organizira međunarodni simpozij “The Reformation in the Croatian Historical Lands: Research Results, Challenges, Perspectives”.
 • U suradnji s Hrvatskim biblijskim društvom, Institut organizira “Tjedan Biblije”, koji uključuje niz događanja u gradu Zagrebu s ciljem promoviranja čitanja Biblije.
 • Institut objavljuje knjigu Mladena Jovanovića “I Riječ Crkvom postade”.
 • Institut organizira dječji kamp Champs Camp na jezeru Jarun u Zagrebu.
 • Studenti Instituta organiziraju malonogometnu momčad i turnir.
 • Akademski dekan Instituta Stanko Jambrek sudjeluje na znanstvenom skupu “Tridentska baština: katolička obnova i konfesionalizacija u hrvatskim zemljama”, održanom na Hrvatskom institutu za povijest i Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.
 • Srednja Europa i Biblijski institut objavljuju knjigu Stanka Jambreka “Reformacija u hrvatskim povijesnim zemljama u europskom kontekstu”.
2012.
 • Stanko Jambrek, predavač na Institutu, obranio je doktorsku disertaciju iz povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
 • U suradnji s Protestantsko-evanđeoskim vijećem u Hrvatskoj, Institut izdaje prijevod priručnika Capetownski iskaz o predanju na hrvatski jezik, kršćanskog manifesta za evangelizaciju svijeta koji je proistekao iz Trećeg laussanskog kongresa za evangelizaciju svijeta, održanog 2010. u Cape Townu, u Južnoafričkoj Republici.
 • Institut organizira dječji kamp Champs Camp na jezeru Jarun u Zagrebu.
 • Održana je treća promocija studenata.
 • Institut je dodijelio Neli Williams Mayer priznanje za kršćansku službu.
 • Stanko Jambrek imenovan je 30. rujna akademskim dekanom Biblijskog instituta.
2011.
 • Institut je domaćin niza okruglih stolova (2010. – 2012.) pod nazivom “Kome treba teologija?”.
 • U svrhu služenja društvu, Institut pokreće i podupire održavanje ljetnih dječjih kampova pod nazivom Champs Camp.
 • Održana druga promocija studenata.
 • Institut je Mladenu Jovanoviću dodijelio priznanje za kršćansku službu i vodstvo.
 • Knjižnica Instituta organizirala je Dan otvorenih vrata.
2010.
 • Institut je domaćin okruglog stola na temu “Vjerske zajednice i odnosi s javnošću”.
 • Članovi odbora Central European Christian Educational Foundation iz SAD-a sastaju se na Biblijskom institutu u Zagrebu.
 • Prof. dr. John Cooke počinje na Institutu ciklus intenzivnih predavanja iz kršćanskog savjetovanja (završetak 2013. godine).
 • Na Institutu je održan ciklus otvorenih predavanja “Religijske kulture u Hrvatskoj”.
 • Daniel Napier, višegodišnji predavač na Institutu, uspješno je obranio doktorsku disertaciju na Vrije University-ju u Bruxelles-u.
2009.
 • Cascade College iz Portlanda u Oregonu (SAD) donirao je Institutu 13.000 knjiga.
 • U Zagrebu je održan znanstveni skup “Evanđeosko kršćanstvo i obitelj” u organizaciji Biblijskog instituta i Evanđeoskoga teološkog fakulteta iz Osijeka.
 • Institut razvija diplomski program iz Pastoralne brige.
2008.
 • Institut u suradnji s Visokim evanđeoskim teološkim učilištem iz Osijeka i časopisom Kairos organizira znanstveni skup “Jedinstvo i zajedništvo kršćana” na kojem sudjeluju predstavnici iz Saveza baptističkih crkava, Bratskih crkava, Kristovih crkava, Evanđeoske pentekostne crkve i Rimokatoličke crkve.
 • Diplomant Biblijskog instituta magistrirao je na Abilene Christian University-ju u sklopu zajedničkog programa diplomskog studija iz kršćanske službe.
 • U organizaciji Instituta održan je znanstveni skup na temu “Aktualizacija inkarnacije: Kristova prisutnost u vremenu i svijetu danas”.
2007.
 • Potpisan je Ugovor o suradnji s Visokim evanđeoskim teološkim učilištem (VETU) / Evanđeoskim teološkim fakultetom (ETF) u Osijeku kojim studij teologije Biblijskog instituta postaje područni studij teologije VETU-a u Zagrebu.
 • Institut pokreće izdavanje znanstvenog časopisa, koji izlazi dvaput godišnje u izdanju na hrvatskom (Kairos, evanđeoski teološki časopis) i engleskom jeziku (Kairos, Evangelical Journal of Theology).
 • Institut u suradnji s Evanđeoskim teološkim fakultetom iz Osijeka i časopisom Kairosorganizira znanstveni skup pod nazivom “Biblija u Hrvata”.
 • Implementiran novi knjižničarski program.
2006.
 • Dokumenti potrebni za akreditaciju predani su nadležnim tijelima Republike Hrvatske.
 • Održana je prva svečanost dodjele svjedodžbi o završenom preddiplomskom studiju teologije četvorici studenata. Studenti su nastavili dalji studij u diplomskim programima.
 • IBS postaje logistička potpora Abilene Christian Universityja za diplomski studij iz kršćanske službe (sedmero studenata je započelo program).
 • Prošireni su školski objekti premještajem knjižnice u prostorije Kristove crkve u Amruševoj ulici.
 • Novi prostor također pruža dodatnu učionicu i mjesta za učenje. IBS mijenja ime u Biblijski institut i ostvaruje samostalni pravni status.
2005.
 • Uspostavljena je suradnja s Abilene Christian Universityjem (SAD), sa svrhom pomaganja u razvoju nastavnog programa i određivanja potreba Instituta.
 • IBS se priprema za akreditaciju programa.
 • Prikupljena su sredstva za stabilno djelovanje Instituta.
2004.
 • Na Institutu djeluje sedam redovnih nastavnika.
 • Nastavni je program proširen kako bi ispunio europske standarde.
 • IBS je postao obrazovna institucija Vijeća Kristovih crkava u Hrvatskoj, s mandatom da zatraži akreditaciju programa od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
2001. – 2003.
 • IBS expands its curriculum by adding instructors for Greek, Hebrew, and Church History.
 • IBS is invited to partner with the nationally-accredited Theological fakultet, “Matija Vlačić Ilirik”.
2000.
 • Biblijska škola prerasta u Institut za biblijske studije (IBS) na kojem se održavaju predavanja za 20 studenata.
 • IBS osniva knjižnicu.
1999.
 • Thomas i Sandra Sibley pridružuju se vodstvu Kristove crkve s ciljem razvoja škole.
 • Usvojena misija i svrha škole.
 • Kreirana su tri zasebna studijska programa.
 • Prikupljena su sredstva za opremanje škole.
 • Započeto održavanje prvih predavanja u programu crkvene službe s tri mlada crkvena radnika kao studentima.
1996.
 • Mladen Jovanović postaje ravnateljem škole.
1990.
 • Započeta biblijska škola Kristove crkve u Zagrebu