Izaberite jezik BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Agape

Agape - BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Agape – iz Leksikona za evanđeosko kršćanstvo

S. Jambrek

Agape (grč. agápe, ljubav), u Novom zavjetu izraz za Božju ljubav i za kršćaninovo življenje utemeljeno u takvoj ljubavi.

Agape ljubav je prava kršćanska ljubav, moć za ljubiti osobe koje teško možemo ljubiti, ljubav za ljude koje ne volimo. To je namjerna pobjeda i postignuće volje. Izvrstan odjeljak za tumačenje značenja agape je Mt 5,43-48. Zapovjeđeno nam je da ljubimo svoje neprijatelje, da bismo bili poput Boga koji čini da njegovo sunce izlazi nad zlima i dobrima, i da kiša pada pravednima i nepravednima. Drugim riječima, bez obzira kakav je čovjek, Bog mu želi najbolje. I za svete ljude i za grešnike Božja je jedina želja njihovo najviše dobro, a to je agape.

Kršćanska ljubav proizvod je Duha Svetoga u životu vjernika, jer je njegov posao “izliti ljubav Božju u naša srca” (Rim 5,5). Duh Sveti puni vjernika ljubavlju Božjom po Kristu Isusu i u toj nebeskoj milosti vjernik može spremno ljubiti svakoga čovjeka.

Kršćanska ljubav utemeljena je na Božjoj ljubavi za nas i na našoj ljubavi za Boga. “Mi Boga ljubimo jer je on nas ljubio prije” (1 Iv 4,19). Svoju ljubav prema Bogu potvrđujemo ljubavlju prema braći u Kristu (1 Iv 3,10; 3,14). To nije pasivna ljubav. Nije to samo čuvanje da nekoga ne povrijedimo. Nije ni prvenstveno samo osjećaj dobrohotnosti. Agape traži učiniti dobro, zahvaća van u prijateljstvu, želi druženje, brine se, želi biti uključena, ne može biti hladno neutralna, ona djeluje (1 Iv 3,18).

Kršćanska ljubav odraz je karaktera Božjega (1 Iv 4,7-8). Agape je kršćanska milost koja se ne može iskusiti izvan Krista. Stoga Ivan sa sigurnošću može reći da je svatko tko ima agape ljubav od Boga rođen – jer bez novoga rođenja nitko ne može imati agape iskustvo. Takva osoba može znati za agape, ali ne može imati agape niti je živjeti. Ivan je još dodao: “Boga nikad nitko nije gledao; ako ljubimo jedan drugoga, Bog ostaje u nama, i njegova je ljubav u nama savršena” (1 Iv 4,12). Agape ljubav nema ništa s emocijama, već samo s voljom. Vjernik ne osjeća agape, ali je čini. To je stav i djelo bez obzira voli li se osobu ili ne. Vjernik može biti bez osjećaja prema svome bližnjemu, ali mora biti pun agape ljubavi prema njemu.

 

Literatura: Agape. 2007. U: Stanko Jambrek, prir. Leksikon evanđeoskoga kršćanstva. Zagreb. Bogoslovni institut i Prometej. (Koristi se uz dozvolu nakladnika.)