Izaberite jezik BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Blagoslov, blagosloviti

Blagoslov, blagosloviti - BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Blagoslov, blagosloviti

iz Leksikona za evanđeosko kršćanstvo

S. Jambrek

Blagoslov, blagosloviti (sem. korijen brk, blagosloviti, obdariti nebeskom snagom za uspjeh, prosperitet, plodnost, dug život), starozavjetni pojam blagoslov ima dva osnovna značenja.

U svom prvom značenju to je forma molitve: čovjekovo klanjanje, slavljenje i štovanje Boga.

U drugom značenju blagoslov je nebeski dar koji se spustio na čovjeka, prirodu ili stvari; to je materijalna ili duhovna blagodat koja dolazi od Boga Stvoritelja.

Blagoslov je vrhunac Božje ljubavi očitovan Božjim nadnaravnim stvaralačkim djelovanjem na dobrobit čovjekovu. To je životna snaga koju daje Bog: riječ koju Bog izgovara u ljudski život. Blagoslov je tiho, neprestano, tekuće i gotovo neprimjetno djelovanje Božje na čovjekovu dobrobit, koje nije i ne može biti ograničeno na jedan trenutak ili datum. Blagoslov je realiziran u procesu rasta i sazrijevanja. Stari zavjet ne donosi samo izvještaje o serijama događaja koji su se zbili u velikom djelovanju Božjem. Intervali (ono između događaja) također su dijelovi toga. U njima Bog daje rast i nezabilježen napredak u tihom djelovanju.

Od prvotnog blagoslova čovječanstva po Adamu i Evi u stvaranju, Bog je kontinuirano nastavljao blagoslivljati i po blagoslovu djelovati u ljudskom rodu do današnjeg dana. Tijekom Izraelove povijesti Bog je uvijek bio spreman svojom spasiteljskom moći osloboditi narod i držati ga slobodnim te ga blagoslivljati. Kad god je pojedinac ili narod došao iskrena i pokajnička srca k Bogu, on ga je izbavio i blagoslovio. Taj je blagoslov poprimao različite oblike i sadržaje: od izvrsnog odnosa osobe s Bogom i blagoslovljenoga bračnog življenja do materijalnog blagostanja. Prvotno je Bog dao po Adamu i Evi puninu blagoslova za čovječanstvo. Padom u grijeh Adam i Eva izgubili su tu puninu blagoslova.

Od tog trenutka tijekom povijesti Bog otkriva Židovima i kršćanima što je taj prvotni blagoslov značio i ostvarivao u ljudskom življenju. Imanje blagoslova ili gubitak blagoslova mijenjalo je i danas mijenja tijek življenja pojedinaca, obitelji i čitave nacije.

Kršćani su pozvani da budu blagoslovljeni od Boga (Post 12,2), da budu Božji blagoslov drugima (Post 12,3) i da blagoslivljaju kako bi i sami baštinili blagoslov (1 Pt 3,9).

 

Literatura: Blagoslov, blagosloviti. 2007. U: Stanko Jambrek, prir. Leksikon evanđeoskoga kršćanstva. Zagreb. Bogoslovni institut i Prometej. (Koristi se uz dozvolu nakladnika.)