Izaberite jezik BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Nemojte suditi ili sudite, ali pazite kako to radite

Nemojte suditi ili sudite, ali pazite kako to radite - BIBLIJSKI INSTITUT Zagreb

Nemojte suditi ili sudite, ali pazite kako to radite

dr. sc. Ervin Budiselić

Nemojte suditi, da ne budete suđeni! Jer kako budete sudili, onako će se i vama; kako budete mjerili, onako će se i vama mjeriti. Što imaš gledati trun u oku brata svojega, a brvna u svom oku ne zapažaš! Kako li možeš reći bratu svomu: ‘De da ti izvadim trun iz oka!’ dok je brvno u tvom oku? Licemjere, najprije izvadi brvno iz svoga oka pa ćeš tada jasno vidjeti kako da izvadiš trun iz oka bratova! (Mt 7,1-5)

Ako bismo pročitali samo prve dvije riječi iz Mateja 7,1, našli bismo sljedeću uputu: „Nemojte suditi…“. Nastavak rečenice glasi: „da ne budete suđeni“. Problem riješen: ne smijemo suditi da ne bismo i sami bili suđeni.

Ovakvo tumačenje Mateja 7,1 vjerojatno najviše zagovaraju oni kojima je u interesu da ih se ne dira. I samo pozivanje na „nemojte suditi“ jest oblik suđenja jer se u ime „nesuđenja“ nekome sudi zato što sudi druge. No, nasreću, nastavak teksta daje nam dodatnu sliku o Mateju 7,1.

Na temelju Mateja 7,2-5 jasno je da Isus govori o suđenju koje je licemjerno. Naime, osoba koja sudi nekoga zbog neke sitnice, prvo treba voditi računa da i sama ne čini isto ili još nešto gore. Dakle, nije problem suditi nekoga, već činiti to licemjerno.

No ima još jedna stavka koja je bitna, a krije se u retku 7,5: „Licemjere, najprije izvadi brvno iz svoga oka pa ćeš tada jasno vidjeti kako da izvadiš trun iz oka bratova!“ Osoba koja sudi nekoga ne samo da treba prvo riješiti problem licemjerja već mora biti voljna i pomoći drugoj osobi da izvadi trun iz svog oka.

Jedno je reći nekome što ne valja i što bi osoba trebala promijeniti, a sasvim drugo biti voljan pomoći nekome da se ta promjena uistinu i dogodi. To je srž Isusova govora u Mateju 7,1-5. Lako je „propisivati recepte“ za sve i svakoga, no jesmo li voljni, pored postavljanja dijagnoze, sami pomoći i biti dio rješenja? Naime, lako je „šamarati“ uzduž i poprijeko, ali sasvim je drugo biti spreman pomoći nekome da „ozdravi“.

Možda na ovom dijelu Isusova naloga najčešće padamo. Dakle, nije samo dovoljno suditi nekome i ne biti licemjer. To je pohvalno, ali to je samo prvi dio zadaće. Drugi je teži i uključuje spremnost da se nekome pomogne konkretno i specifično, ne samo dijeljenjem savjeta.